159 Akademisyenden Kobani çağrısı: Yarın çok geç olabilir
Kürt sorunu üzerinde çalışma yapmış, Türkiye ve dünyadan 159 akademisyen yayınladıkları bildirgeyle Kobani için acil eylem ve dayanışma çağrısı yaptı.
Michigan Üniversitesi’nden Yrd. Dr. Hişyar Özsoy’un çağrısıyla aralarında Hamid Dabashi, Ananth Aiyer, Mesut Yeğen, Seda Altuğ’un olduğu 159 akademisyen yayınladıkları bildirgeyle Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları altındaki Kobani için acil eylem ve dayanışma çağrısı yaparak “Yarın çok geç olabilir” dedi.
Akademisyenlerin imzaladıkları bildirgede Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) neden olduğu insani krizin Ortadoğu’da yüz binlerce insanı dehşete düşürmeye ve yerinden etmeye devam ettiği belirtilerek, Kobani Kantonu’nun üç haftadır uluslar arası kamuoyunun kayıtsız gözleri önünde IŞİD saldırısı altında olduğunu söyledi.
“Kürtler ve Kürdistan’ın diğer halklarıyla ilgili meseleler üzerine çalışan akademisyenler olarak, vuku bulması çok yakın olan yeni bir insanlık krizinden derin bir biçimde endişe duymaktayız” denilen açıklamada, akademisyenlerin Kobani halkı ile dayanışma içinde olduğu belirtildi.
Açıklamada, IŞİD’e karşı kurulan uluslar arası koalisyona ve uluslar arası topluma da Kürtleri öz-savunma mücadelelerinde desteklemek üzere acilen harekete geçme çağrısında bulunuldu.
Yarın çok geç olabilir
Kobani’deki durumu IŞİD saldırganlığı karşısında bir öz savunma mücadelesi olarak gördüklerini belirten akademisyenler, bildirgede şu ifadelere yer verildi:
“Kobani’yi savunanlar defalarca ve umutsuzca içinde bulundukları zor durumu dünya kamuoyunun gündemine getirmeye çalıştılar. İD (İslam Devleti) hedeflerine karşı Rojava’daki (Batı Kürdistan) siyasi otoriteler ve direniş savaşçılarıyla koordinasyon içinde gerçekleştirilecek daha odaklanmış ve etkin hava saldırıları için defaatle çağrıda bulundular.
“Bir kez daha İD’in insafsız saldırıları karşısında kendilerini korumak için diplomatik ve siyasal tanınma, öz-savunma silahları ve insani yardım talebinde bulunuyorlar. İD tarafından kullanılan Amerikan ve Rus yapısı gelişmiş silahları savuşturmak için ellerinde hiç bir yeterli donanım yok. Küresel yardım bir an evvel sağlanmazsa, İD’in aralıksız bombardımanlarına karşı koyamayabilirler. Yarın çok geç olabilir.”
“Dayanışmamızı ifade ederken, bu bildirinin herhangi bir askeri saldırganlık veya işgal çağrısı olmadığının altını çiziyoruz. Buna Türk ordusunun olası askeri işgal planları da dahil. Biz Türk hükümetini halihazırda yürüyen ve umut vaat eden barış sürecinin geleceği için Kürt temsilciler ile iyi niyet çerçevesinde müzakere yürütmeye davet ediyoruz. Rojava’nın Kürt siyasi temsilcilerinin de defalarca açıkladıkları üzere, eğer kendileri meşru otorite olarak tanınır, kendilerine gerekli silahlar, insani yardım ve diğer destekler sağlanırsa, İD tehdidini bertaraf edebilecek kabiliyete sahipler.”
Akademisyenler
İmza bildirisinde imzası bulunan akademisyenler arasında, Michigan Üniversitesi’nden Yrd. Dr. Hişyar Özsoy, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mesut Yeğen, Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aziz Yağan, Michigan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ananth Aiyer, Boğaziçi Üniversitesi’nden Yard. Doç Seda Altuğ, Harvard Üniversitesi’nden Dr. Daria Bocharnikova, Franklin and Marshall Koleji’nden Prof. Dr. Dr. Antonio Callari, Columbia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dr. Hamid Dabashi’nin de bulunduğu 159 akademisyenin isimleri bulunuyor.
0 Yorumlar