Alevi eserleri için kütüphane kurulacak

Tunceli Üniversitesi bünyesindeki Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezince, Alevilikle ilgili tüm yayınların toplandığı büyük bir kütüphane kurulması için çalışmalara başlandı.

Tunceli Üniversitesi bünyesinde 2009 yılında kurulan  Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezince, Alevilikle ilgili tüm yayınların bir arada toplanmasını sağlayacak büyük birkütüphanekurulması için çalışmalara başlandı.
Tunceli Üniversitesi Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kadir Bulut, KHA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin 2009 yılında kurulduğunu ve 2011 yılında da resmi gazetede yayımlanmasıyla çalışmalarına başladığını anımsattı.
Merkezin Türkiye’de Alevilik ismiyle kurulan ilk merkez olduğunu belirten Bulut, Türkiye’de ilk defa Kerbela üzerine yazılmış mersiyeleri bir araya getiren merkezin "Kerbela Mersiyeleri" adlı bir kitabı bilimsel hayata kazandırdığını anlattı.
Son dönemlerde Anadolu'da Aleviliğin daha çok konuşulması, merak uyandırması üzerine merkez olarak tarihten bugüne kadar Anadolu toprakları içerisinde Aleviliğe ait bütün nesnel, somut eserlerin bir araya toplandığı bir kütüphane eksikliği gördüklerini aktaran Bulut, şunları kaydetti:
"Merkez olarak yine bir ilke imza atarak ülkemizdeki Alevi inancına ait kütüphane eksikliğin giderilmesi, Alevilik hakkında bilimsel bir çalışma ya da araştırma yapan insanlara derli toplu kaynaklara ulaşabilme kolaylığı sağlamak için  kütüphane talebinde bulunduk. Bu talep özellikle Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Dersim ziyaretinin hemen arkasından kent merkezindeki askeri kışla binasının restorasyonu sonrası Dersim Kent Müzesi olarak açılması noktasında yaptığı desteğin hemen arkasından oldu. Biz Dersim'deki kışla binasının bir bölümününAlevi inancına ait devasa bir kütüphane şekline dönüştürülebilmesi ve ülkemizde tarihten günümüze kadar gelen bu eksikliğin giderilmesi noktasında talepte bulunduk. Resmi kurumların bu taleple ilgili olumlu anlamda destek vereceklerini umut ediyoruz."
"Kütüphane Dersim'de kurulmalı"
Alevilik inancına ait bu zamana kadar ortaya çıkan eserlerin hiç bir araya gelmediğini ifade eden Bulut, "Bu kütüphane, Alevi inancının tarihten günümüze kadar dünyanın birçok yerinde yazılmış ne kadar bilimsel, tarihi eseri, ne kadar şeceresi, nefesleri varsa bunlarının hepsinin Dersim’de toplanmasını sağlayacak" diye konuştu.
Bulut, kütüphanenin, Aleviliğin merkezi olması ve kaynaklara ulaşma kolaylığı bakımından Tunceli'de kurulması gerektiğini söyledi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar