5. DOWN SENDROMU KONFERANSI’NDA ÖNEMLİ KONULAR ELE ALINDI

Down Sendromu Derneği’nin organize ettiği 5. Down Sendromu Konferansı, 25-26 Kasım’da İstanbul/Levent’teki Yapı Kredi Plaza Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansta, alanında uzman isimlerle 15 farklı oturum düzenlendi. Her oturumda; bebeklikten yaşlılığa kadar olan süreçte sağlık, eğitim, okul dönemi, bağımsız yaşam ve iş hayatı konularında Down sendromluların sıkıntıları ve yapılması gerekenler ele alındı. İş hayatına kazandırılan Down sendromlu gençlerin ve ailelerinin katıldığı iki panelin de yapıldığı organizasyonda gençlerin Canon Eurasia’nin desteğiyle çektiği fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisi de açıldı.
Down sendromuyla ilgili dünyadaki ve Türkiye'deki güncel gelişmeleri yakından takip eden Down Sendromu Derneği, Down sendromunu duyurmak ve bu konuda toplumsal farkındalığı yükseltmek amacıyla düzenlediği Down Sendromu Konferansı'nın bu yıl beşincisini gerçekleştirdi. 25-26 Kasım tarihlerinde İstanbul/Levent’teki Yapı Kredi Plaza Konferans Salonu’nda yapılan etkinlik kapsamında, bebeklikten yaşlılık sürecine kadar sağlık, eğitim, okul dönemi, bağımsız yaşam ve iş hayatına katılım konularında 15 farklı oturum yapıldı. Katılımcılar, sertifika almaya da hak kazandı.
SORUNLAR KONUŞULDU, ÇÖZÜM ARANDI 
Konferansın ilk günü Prof. Dr. Yasemin Alanay’ın ‘Down Sendromlu Çocuk ve Yetişkinlerin Sağlık İzlemi, Gelecek Tedaviler’ konulu oturumuyla başladı. Ardından Avukat Adile Ünal’ın ‘Engelli Bireylerin Yasal ve Sosyal Hakları’ adlı oturumuyla devam etti. Arş. Gör. Gizem Yıldız ‘’Özel Gençlerimizde Cinsel Gelişim’’ konusunu ele alan bir konuşma gerçekleştirdi. Arş. Gör. Mustafa Uluyol ise ‘E-ABDEP Online Aile Bilgi Destek Eğitim Programı’ konularında bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Araştırma görevlisi Dr. Gözde Tomris, ‘Nitelikli Aile Çocuk Etkileşimi’ oturumunu, Doç. Dr. Fatma Nur Akçin ‘Alternatif Okuma Yöntemi:  Sözcük Temelli Okuma Öğretimi’ çalıştayını, Duyu Bütünleme Uzmanı, Fizyoterapist Ebru Sidar Albayrak ise ‘Down Sendromlu Çocuklarda Duyu Bütünleme Terapisi’ oturumunu gerçekleştirdi. İlk gün Özel Eğitim Uzmanı, Psk. Sezgin Kartal’ın ‘Down Sendromlu Bebekler ve Erken Müdahale’ oturumuyla tamamlandı. 
İkinci gün DSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen’in ‘Bireysel Eğitimde Tablet Kullanımı’ oturumuyla başladı. Ardından DSD Yön. Kur. Başkanı Gün Bilgin ve Psk. Aslıhan Baysal’ın ‘Down Sendromlu Gençlerde Bağımsız Yaşama Hazırlık’ oturumuyla devam etti. Yrd. Doç. Dr. Fizyoterapist Gönül Arısoy’un ‘Down Sendromunda Motor Problemler Nelerdir?’, ‘Neler Yapmalıyız?’ başlıklı oturumunda, bu sorulara cevap arandı. Yrd. Doç Dr. Oktay Sarı’nın ‘Down Sendromlu Çocuklarda Kaynaştırma Uygulamaları’ oturumu, Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül de ‘Özel Gereksinimli Çocuklarda Görülen Psikolojik ve Psikiyatrik Problemlere Yaklaşım’ başlıklı oturumu ve  Konuşma ve Dil Bozuklukları Uzmanı Ayşegül Turan’ın ‘Down Sendromlu Çocuklarda Konuşma ve Dil Gelişiminin Güncel Konuları’ oturumuyla devam eden konferansta, ikinci gün Psk. Selver Yolsever ve Psk. Merve Özman’ın ‘Down Sendromlu Gençlerde İş Hayatına Hazırlık’ oturumuyla sona erdi. 
SÖZ, DOWN SENDROMLU GENÇLERDE VE AİLELERDEYDİ
Oturumlara ek olarak düzenlenen panellerde ise söz, Down sendromlu gençlerde ve ailelerindeydi. ‘Down Sendromlu Gençler Anlatıyor’ ve ‘Aileler Kendi Tecrübelerini Anlatıyor’ başlıklı panellerde, iş hayatına kazandırılan Down sendromlu gençler ve aileleri katılımcılarla; bağımsız yaşama hazırlık başta olmak üzere iş süreçleri, bağımsızlık için verilen mücadele, işveren ve ailelerle şekillenen ilişkiler, yaşanan zorluklar, edinilen yetkinlikler gibi birçok konudaki tecrübelerini paylaştı.  
Panele katılan isimler ve bilgileri şöyle:
  • Cem Kiremit: 31 yaşında. 3 yıldır Big Chefs Marmara Forum’da komi yardımcısı olarak çalışıyor. 
  • İrem Arslan: 26 yaşında. 3 yıl Bimeks’te satış danışmanı olarak çalıştı. Şimdi Denizbank’ın genel müdürlüğünde yer alan reklam departmanında asistan olarak görev alıyor. 
  • Gözde Uçan: 29 yaşında. 2 yıldır Ravago Petrokimya’da ithalat ihracat departmanında çalışıyor.. 
  • İzzetcan Özyaşar: 24 yaşında. 1 yıldır Hilton Bomonti Otel’de kahvaltı salonunda çalışıyor. 
  • Barış Kişin: 1 yıldır E-bebek genel müdürlükte servis elemanı olarak çalışıyor. 
  • Rıdvan İrdem: 1 aydır Petz Mondo’da temizlik görevlisi olarak çalışıyor.
DOWN SENDROMLULARIN KADRAJINDAN HAYAT
İki gün süren konferans sırasında katılımcılar, Down sendromlu gençlerin çektiği fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisini de ziyaret etme olanağı yakaladı. Bu konuda Canon ile işbirliği yapan Down Sendromu Derneği, gençlerin fotoğrafın sosyal ve ruhsal faydalarından yararlanmasını amaçlıyor. Bu kapsamda Canon, derneğin bünyesindeki dört Down sendromlu gence fotoğraf çekme konusunda teorik ve pratik eğitim verdi. Profesyonel fotoğrafçı Murat Gür ve Mesude Bülbül’ün verdiği teorik ve pratik eğitimlerde Down Sendromu Derneği’nden psikologların eşliğinde gençler Balat ile Emirgan semtleri, müzeler ve yaşadıkları yerleri fotoğrafladı. Hayatlarını fotoğraflarla anlatan gençlerin evde, çalıştıkları yerlerde, katıldıkları etkinliklerde çektiği tüm fotoğraflar, sergide yer aldı

Yorum Gönder

0 Yorumlar