Zakir KAYA :Kars Kaşarı Kars Balı Hakkında

Ağrı dan sonra serhat illerimiz  Kars balı kaşarı  hakında bilgiler derledim .

Kars Ardahan Iğdır  hakkında tanıtım yazılarım yakında

devam edecek Kaşar peyniri ve Kars Ardahan

balı en iyisi serhatta nedenimi ? yazıma göz atın,

yararlanmanız için bilgileri derinlemesine

siz değerli okurlarıma aktarmak için çalışmalarım devam edecek

işte kaşar ve balın bilgileri yazımda sevgilerimle...

KARS KAŞARI  VE ÖZELLİKLERİ:
Kars ilinde Kaşar peyniri yapımı  Türkiye  Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına dayanmaktadır.
Yörede süt potansiyelini  ve  kalitesini fark eden müteşebbisler yöreye gelmiş ve kaşar imalatına 
 başlamışlardır.En somut verilere göre ,Kars  ilinde ilk Kaşar peyniri üretimi 1926 yılında 
 Kars ili merkez köyü Kümbetli'de yapılmıştır.1927-1933  yılları arasında 40 tan fazla kaşar 
imalathanesi faaliyete geçmiştir.Bugün Kars ilinde  modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen 
Kars Kaşarı  ülkenin dört bir yanına  pazarlanarak,yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş
,ülke genelinde ünü KARS ili ile özdeşleşmiştir.
Kars Kaşarının üretildiği coğrafi alanda sığır yetiştiriciliği birçok bilimsel çalışmada vurgulandığı 
üzere mera yetiştiriciliğine dayanmaktadır.Peynirin yapımında kullanılan süt,1600 civarında çiçekli
 bitkinin bulunduğu ve bunlardan 80 civarında taksonun endemil,20 civarında taksonun ise nadir
 olduğu Kars ve Ardahan ilindeki meralarda otlayan hayvanlardan elde edilmektedir.
Kars Kaşarı üretimi mevsimlik bir faaliyettir ve hayvanların Mayıs-Ağustos aylarında merada
 serbest dolaşımla beslendiği dönemde elde edilen sütlerden üretilmektedir.
Söz konusu ürün,muadillerinden merada otlayan hayvanların sütüyle üretilmesi yönüyle ayrılmaktadır.
FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ:
Taze Kars Kaşarı kalıptan çıktığı gün beyazımsı renkte iken,bir hafta içerisinde kabuk bağlayarak 
sarımsı bir renk almaktadır.Taze Kars Kaşarının kesit yüzeyi beyazımsı bir renkte ve tadı hafif 
tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır.Eski  Kars Kaşarının kabuğu grimsi bir renk almakta ve 
kesit yüzeyi sarımsı krem renginde olmaktadır.Olgunlaşma süresi  uzadıkça yapısı sertleşir.
Eski kaşarda proteoliz,glikoz ve lipolizin etkisiyle kendine has yoğun aroma oluşur.
Kıvam olarak ,ihtiva ettiği su oranı az  olduğundan sertçe tanımlanır.Strüktür olarak kesit yüzeyinin 
düz ve pürüzsüz olması gerekmektedir.
KARS KAŞARI YAPIMI:
Kaşar Kaşarı genellikle inek sütlerinden yapılmakla beraber,inek sütüne koyun ve keçi sütü 
katılarakta üretilmektedir.Kars Kaşarı geleneksel metotlarla ,teleme denen beyaz peynirin iki kez
 rendelenmesinden sonra,teleme 0,3 mm çapında delikleri olan krom sepetlere doldurularak,pişirme
 derecesi 72-78 'C olan sulu haşlama kazanına daldırılarak 2 ila 3 dakika sakız gibi  uzanana kadar
 haşlanır.Bu yönteme ''Sulu Haşlama'' denmektedir.Kuru haşlama tekniği olarak adlandırılan yöntemle
 üretilen ve kaşar adı altında satılan ürünler birçok özelliği ile Kars Kaşarı niteliğini taşımaz.
Kaşarda gıda sanayi tuzu kullanılmaktadır.Sanayi tuzu haricinde herhangi bir katkı maddesi 
kullanılmamaktadır.Kaşar  üretimi yapan mandıralar deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikte
 kurulmuştur.Kars kaşarı 90.güne kadar  taze,90 günde sonra eski kaşiar adı altında pazarlanmaktadır.
Kars Kaşarı Türk Gıda Kodeksine  uygun olarak üretilmektedir.
 Bknz.kaynak:Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü web sayfası ve Türk Patent Enstitüsü web sayfası

Kafkas Arısına Ait Balın Özelliği, "Kristalleşme sidir"
Dünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alan Kafkas arısının binden fazla bitki nektarın dan topladığı "Ardahan çiçek balı", sonradan donmasıyla gerçek özelliğine kavuşuyor "Gerçek Kars balı donar ve krem halini alır.  iyi ile kötü bal bu şekilde ayırt edilir. Katılaşan balı güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. 

kars balı hakkında bilgi ile ilgili görsel sonucu
Dünyanın en önemli 4 ırk arasında yer alan Kafkas arısının binden fazla bitki hektarından topladığı  çiçek balı" sonradan donmasıyla gerçek özelliğine kavuşuyor.
kentte ortalama bin 800 - 2 bin rakımdaki çiçeklerden elde edilen, lezzeti ve kalitesi ile bilinen Kars Ardahan çiçek balının, havanın durumuna göre, süzüldükten sonraki 2-3 ay içinde  katılaşarak krem halini alan balın gerçek çiçek balı olma özelliğine bu yolla kavuşur.
Bölgede Ardahan balının orijinalliğini korumasına yönelik çeşitli çalışmalar yapılsa da kristalleşen balın şekerli bal olduğuna dair yaygın kanaatin yanlış  Türkiye'de tek, dünyada en önemli dört ırktan biri olan Kafkas arısının ürettiği Kars Ardahan çiçek balının gerçeğinin kristalleşen bal .
Katılaşan balın özelliğinin Kafkas arısının 7,4 milimetre uzunluğundaki dilinden kaynaklanır.
"Bal ilk süzdün de bal normal haliyle elde edilir. Yani sıvıdır. Ancak daha sonra yani havaların durumuna göre 2-3 ay gibi sürede bal kristalleşir. Hakiki bal işte budur. Çünkü bu bal rakımı yüksek kesimlerde ve sadece çiçekte elde edilir. Bu nedenle bu özelliği var. Yani kristalleşerek adeta tereyağı görünümüne bürünür."kars balı hakkında bilgi ile ilgili görsel sonucu
 "Bu balın gerçeği budur. Tereyağı gibidir. Bu balı tattığınızda diğer ballara göre çok farklıdır. Hem yüksek, yani rakımı yüksek yerdeki çiçekten, hem de yüzlerce çiçekten elde ediliyor. Bir çiçek değil ki, bölgede binden fazla bitki var. Bu bitkilerin içindeki bazı çiçekler, endemiktir. Ardahan balının farkı laboratuvarlarda da elde edildi."
.
-"Kristal olarak alınan bala 'şekerli' denilmemeli"
Kristalleşen balın "şekerli bal" olarak algılanmasının doğru değildir 
 . Gerçek Ardahan balı donar ve krem halini alır. Bizde iyi ile kötü bal bu şekilde ayırt edilir. Katılaşan balı güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. 
Ardahan çiçek balının Türk Patent ve Marka Kurumu patent başvurusunu kabul etmesinin de önemli bir gerekçe olduğunu kabullenmek gerekir

Yorum Gönder

0 Yorumlar